Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Μεσημέρι

Πάστα φλώρα
Β. Αλεξιάδου, Ζαχαροπλαστική, 1995
Πέρασα ένα υπέροχο βράδυ αναρτώντας τα video clips που είχα συγκεντρώσει στο νέο μουσικό blog που έχω από χθες. Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι. Όταν γνωρίζεις ιταλικά, τα αγγλικά ύστερα ακούγονται βάρβαρα :))) Έτσι συγκέντρωσα όλα τα Ιταλικά τραγούδια μαζί.
Ίσως αργότερα φτιάξω μια συλλογή του Celentano που είναι επίσης εξαιρετικός αλλά άλλο στυλ. O Battiato έχει την πιο τρυφερή φωνή που έχω ακούσει ποτέ και παράλληλα είναι γεμάτος ενέργεια. Είναι περίεργος, βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και μ' εντυπωσιάζει που μπορεί να τα κάνει μουσική και να τους δώσει αυτή τη δυναμική.
Έβαλα επίσης και Μάριο Φραγκούλη, τα ιταλικά τραγούδια που μ' αρέσουν, μ' αυτή την υπέροχη φωνή. Για να ολοκληρωθεί το ευτυχές γεγονός, πρέπει να δω πως θα κάνω μία λίστα τραγουδιών να παίζει αυτόματα στη συνέχεια στο ιστολόγιο του γραφείου. Είναι ωραία να δουλεύεις με μουσική, τα ραδιόφωνα όμως δεν ακούγονται. Προσεχώς θα βάλω ένα ράφι με cd δίπλα μου, έτσι θα φτιάξω σιγά - σιγά αυτές τις λίστες.
Τα διαισθανόμουν όλ' αυτά όταν άλλαξα υπολογιστή και πάροχο. Τώρα έχω έναν τεράστιο δίσκο και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων. Σίγουρα θα βρω τον δικό μου ρυθμό διαχείρησης της νέας τεχνολογίας και πληροφορίας. Προς το παρόν θα τελειώσω τη μικρή κατοικία που δουλεύω.
Η μαμά είναι καλά, βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο. Σιδερένια !

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Εντατική

Ο χειρούργος και το νυστέρι του
Δ. Κρεμαστινός, Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς
Λιβάνης 2007
Η μαμά έκανε εγχείρηση σήμερα. Ο γιατρός είπε ότι είναι καλά. Το προβληματικό είναι η πίεσή της που ανεβοκατεβαίνει συνεχώς. Είναι στην εντατική τώρα. Θα μείνει εκεί απόψε, αύριο θα τη μεταφέρουν στο δωμάτιό της...
Πήρα τα ξύλα πριν λίγες μέρες, είμαι χαρούμενη που θα κλείσει όλος ο τοίχος με ξύλο και βιβλία. Πήγα και στο χρωματοπωλείο, πήρα υλικά γιατί αύριο θάναι κλειστά. Αυτές τις δυό μέρες αργίας θα κάνω δύο δουλειές με τα ξύλα. Θα στερεώσω και θα κρεμάσω μια βιβλιοθηκούλα και θα φυλάξω 4 εξαιρετικά παλιά δρύϊνα συρτάρια. Έλεγα να τα χρησιμοποιήσω στη νέα ντουλάπα που θα φτιάξω αλλά είναι μπελάς. Μια ντουλάπα είναι πολύ εύκολη κατασκευή.
Πήρα και λουλούδια, αλλά δεν έχω κατορθώσει ακόμα να βγω έξω. Όλο και κάτι καθαρίζω, λίγα πράγματα όμως.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Coogle sky

Αστερισμός των Διδύμων
Ψάχνοντας στοιχεία χθες στην ιστοσελίδα του Hubble για τον Γαλαξία μας , βρήκα το Coogle sky με το οποίο ενθουσιάστηκα :). Όλος ο ουρανός, με λεπτομερείς αναφορές στα ουράνια σώματα τα οποία έχουν εξερευνηθεί. Τέλειο !!!
Στη φωτογραφία, ο Κάστωρ Α, ένας από τους 2 πιο λαμπρούς αστέρες του αστερισμού των διδύμων που φαίνονται στον ουρανό αυτή την εποχή. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά μια οικογένεια έξη αστέρων που συνδέονται όλοι μεταξύ τους με δεσμούς βαρύτητας. Ο Κάστωρ Α' είναι το λαμπρότερο ζεύγος της οικογένειας αυτής και αποτελείται από δύο αστέρες μεγαλύτερους και λαμπρότερους από τον Ήλιο οι οποίοι συμπληρώνουν μια τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλον κάθε εννιά μέρες.
Πηγή στοιχείων : Οδηγός παρατήρησης του ουρανού, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης 2007.
Στο μεταξύ, βρήκα μια πολύ χαριτωμένη απόδοση της χορωδίας των τσιγγάνων της δέκατης σκηνής της δεύτερης πράξης της όπερας La Traviata ( 1853 ) του G. Verdi ( 1813 - 1901 ) που είναι η μελοποίηση του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά υιού, " Η κυρία με τις καμέλιες " ( 1949 ) με φόντο το Παρίσι της εποχής του Λουδοβίκου Φιλίππου.
Η σκηνή εξελίσσεται στο σπίτι της Φλώρας Μπερβουά, φίλη της πρωταγωνίστριας του έργου, που δίνει μια γιορτή. Η χορωδία των τσιγγάνων τραγουδά ότι προβλέπει το μέλλον κοιτώντας τα άστρα και προς το τέλος της σκηνής , εξετάζει το χέρι της οικοδέσποινας και του άντρα της αποκαλύπτοντας ότι παρά την ηλικία του, ακόμα ερωτοτροπεί. Η οικοδέσποινα διαμαρτύρεται αλλά οι τσιγγάνες την προτρέπουν να το ξεχάσει και να κοιτάξει προς το μέλλον.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Κατασκευές

Γραφείο, νέα βιβλιοθήκη και ντουλάπι
Σοφία Πάνου, Μάρτιος 2008
Παρήγγειλα τα ξύλα για το ντουλάπι και την μικρή βιβλιοθήκη δίπλα στον πίνακα. Την επόμενη βδομάδα θάναι έτοιμα. Την μεθεπόμενη θάχω επιτέλους βολέψει όλα τα καινούργια βιβλία :)

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Τι καλά που θάταν !

Walter Launt Palmer, Απόγευμα στην αιώρα, 1882
Stefan Bollmann, Επικίνδυνες οι γυναίκες που διαβάζουν
Ποταμός 2007
...νάχα φροντίσει τον κήπο μου και να διάβαζα ήσυχη !!! Όμως δεν γίνονται όλα...Φέτος άνοιξα μπλογκ κι είναι απίστευτα πολλή απασχόληση...
Είδα χθες άνθισμένους κρόκους κάτω από την καρυδιά μου...Τους κοίταγα μελαγχολικά. Έχω πολλή δουλειά για να φροντίσω δέντρα και λουλούδια αυτή την εποχή. Που είναι η καταλληλότερη γι' αυτές τις δουλειές. Πέρσυ γινόταν μάχη με τα σκυλιά που πήγαιναν και τους έσκαβαν, έβαλα μπετόβεργες γύρω τους και σώθηκαν :) Φέτος άνθισαν ανενόχλητοι αλλά εγώ δεν μπορώ να κουνήσω από τον υπολογιστή. Ίσως λίγο πιο αργά μες τον μήνα...
Φέτος μου λύθηκε και η απορία που είχα πέρσυ. Κάτω από την αμυγδαλιά μου που είναι επίσης ανθισμένη, πέρσυ είχα και 4 γλαστράκια με βιολέττες. Περνούσα λοιπόν από κάτω κι αναρωτιόμουν από που προερχόταν όλη αυτή η μυρωδιά... φέτος που δεν έχω βιολέττες, το βρήκα : από τα λουλούδια της αμυγδαλιάς :). Οι βιολέττες μύριζαν συμπληρωματικά. Όχι όμως ότι δεν είναι ικανές ν' αρωματίσουν τον χώρο που βρίσκονται. Κοντά στο σπίτι, κάτω από τον πλάτανο , είχα βάλει άλλες 4 και μύριζαν από 3 μέτρα μακριά.
Φέτος δεν πήρα ούτε ένα λουλούδι... και το χιόνι μου κατέστρεψε αυτή τη φορά τις γαρδένιες. Ευτυχώς σε λίγο καιρό θάχει την έκθεση. Εκεί είχα βρει μια ανθεκτική ποικιλία. Άντεξε το χιόνι πρόπερσυ. Φέτος δεν τα κατάφερε... Αντιπαθώ το χιόνι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.