Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Διάλειμμα

Β. Αλεξιάδου, Ζαχαροπλαστική, 1995
Μέχρι εδώ ήταν. Η ανάρτηση για την δομή του Γαλαξία είναι έτοιμη αλλά είμαι κυριολεκτικά κατάκοπη. Συγκέντρωσα μερικές κατατοπιστικές εργασίες αστροφυσικής προχθές, χθες έστειλα γράμμα σε αστρονόμο στην Αμερική να με διαφωτίσει για την κεντρική ράβδο και μου απάντησε άμεσα ότι κι αυτός δεν βλέπει κάτι περισσότερο από μένα - αλλά αυτόν τον εμποδίζει η σκόνη - και ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσω τα μεγέθη διότι το αχανές σύμπαν που βλέπω στη φωτογραφία του είναι ένα κοντινό πλάνο της περιοχής της ράβδου, σήμερα στην κεντρική ιστοσελίδα του Spizer έβαλαν νέα στήλη " Ρωτήστε τον αστρονόμο " με αρκετές ερωτήσεις που δεν υπήρχαν μέχρι χθές - σ΄αυτή τη σελίδα τουλάχιστον - κι εκεί που δούλευα σήμερα, ο υπολογιστής άρχισε ξαφνικά να κουδουνίζει ότι κάποιος με κατασκοπεύει και ότι θα έπρεπε να κατεβάσω το πρόγραμμα ασφαλείας, περίμενα ένα τέταρτο να ανιχνεύσει τα αρχεία, βρήκε ότι με απειλούν 45 κατάσκοποι και πήρε 5 ευρώ να διορθώσει την κατάσταση, άμα επιτέλους τέλειωσε και γύρισα στην ανάρτηση έλειπαν όλες οι αναφορές στα αρχεία της αστροφυσικής, " λες να με κατασκοπεύει η NASA ; " αναρωτήθηκα, " μη χειρότερα " μου απάντησα...
.
Από χθες το είδα ότι το πράγμα είχε πολύ διάβασμα - που ευχαρίστως θα κάνω - και ότι μετά από ένα τρέξιμο στη δουλειά, ένα καλό καθάρισμα στο σπίτι, ένα μπάνιο στα σκυλιά και μια σοβαρή ενασχόληση με την φροντίδα του κήπου - που λόγω της επερχόμενης ζέστης δεν μπορώ ν' αναβάλλω περισσότερο , ένα γλυκό με σιρόπι θα είναι ότι πρέπει για την περίσταση. Ψώνισα τα υλικά και παράλληλα, ύστερα από τα σημερινά, σκέφτομαι ότι θα κάνω άριστα να διαβάσω πολύ χαλαρά τις επόμενες μέρες. Ή και καθόλου, να κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα 10 - 15 ημερών ώστε να προχωρήσω και να ολοκληρώσω μερικές από τις άλλες δουλειές.
Τυπώνοντας τις εργασίες είδα το περιεχόμενό τους κι έτσι μπόρεσα να εξαγάγω τα στοιχεία που χρειαζόμουν άμεσα για τον σκελετό της ανάγνωσης. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, είναι όμως αρκετά - σχεδόν η ύλη ενός βιβλίου στα αγγλικά - οπότε θα χρειαστούν κι αρκετές μέρες για να τα διαβάσω. Μούχει μείνει ένα κεφάλαιο από τα σχετικά με τον Γαλαξία στο βιβλίο του κόσμου. Θα το διαβάσω κι αυτό κι ύστερα θα τα κλείσω όλα, θα ξαναρχίσω διάβασμα μετά τις γιορτές.
Έχοντας ξεσκονίσει τα βιβλία εκλαίκευμένης επιστήμης, ξέρω ότι πρόκειται για πληροφορίες που δεν υπάρχουν σε βιβλίο. Τα θέματα φυσικής - που υπάρχουν - είναι βέβαια σπουδαία και γι' αυτό τόσο διαδεδομένα, ωστόσο η αστρονομία είναι ευχάριστη και συναρπαστική, χάρηκα που βρήκα αυτές τις εργασίες. Εκτός από τις απαντήσεις που πήρα σχετικά με τις διάφορες απορίες , διαβάζοντας συνειδητοποιώ ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε σταματήσει να ψάχνουμε στον ουρανό για να μάθουμε από αυτόν. Πιστεύω ότι όταν τελειώσω τα κείμενα και τις αναρτήσεις της αστρονομίας θα έχω μάθει πολλά περισσότερα για τον κόσμο μας. Τώρα όμως θα πάω για ύπνο.
.
Κανταϊφι
Β. Αλεξιάδου, Ζαχαροπλαστική, 1995
Τε - τε - τέλειωσα !!! Τώρα που συνεχίζω είναι βράδυ της ίδιας μέρας, αυτή η μικρή ανάρτηση για την ταυτότητα του Γαλαξία πήρε 4 - 5 μέρες γεμάτες για να γίνει. Δεν διαθέτω οικιακή βοηθό, ούτε κηπουρό, ούτε παιδί για τα τρεχάματα του γραφείου, ούτε σπόνσορα για το μπλογκ. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν ασχολούμαι περισσότερο με το ένα, λίγο - πολύ μένουν πίσω τα υπόλοιπα. Τώρα ήλθε η σειρά του μπλογκ.
Ήθελα πολύ να καταλάβω, από έγκυρες πηγές, τη δομή του Γαλαξία μας. Όταν βρήκα αυτές τις πανεπιστημιακές εργασίες ησύχασα. Τύπωσα κείμενα με χρονολογική σειρά, αρχίζοντας από την εργασία του Όορτ, " ο Γαλαξίας είναι ένα σπειροειδές νεφέλωμα " που δημοσιεύτηκε το 1958.
Έχοντας ήδη γράψει το χρονικό του Γαλαξία με στοιχεία από το Big Bang κυρίως, αλλά μεταφράζοντας τα κείμενα για την περιήγηση στον ενδοαστρικό χώρο από το βιβλίο του Giles Sparrow που ακολούθησε και ρίχνοντας μια ματιά στο περιεχόμενο των εργασιών που τύπωσα στη συνέχεια, συνειδητοποίησα ότι ναι μεν ξέρουμε πολλά περισσότερα από το 1924 που δημοσιεύτηκε το συμπέρασμα του Hubble - όπου τελείωσε το χρονικό - αλλά αυτά που έχουμε ανακαλύψει είναι πολύ λίγα ακόμη σε σύγκριση με το μέγεθος του Γαλαξία μας ο οποίος εξερευνάται συστηματικά. Απ' αυτά τα λίγα που είδα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία μετράει αστέρια, είναι κάτι που θέλω να δω καλύτερα στη συνέχεια. Δεν ξέρω τι θα βρω, θα με οδηγήσουν οι εργασίες με τις αναφορές τους.
Έχω με λίγα λόγια αρκετή δουλειά με την αστρονομία, τόσο στο κομμάτι με τον Γαλαξία που διαβάζω τώρα, όσο και με τα προσεχή για τους γαλαξίες και την εξέλιξή τους. Σ' αυτό το δεύτερο θέμα υπεισέρχεται η αστροφυσική και η φυσική στοιχειωδών μικροσωματιδίων, σε αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες, ως θέμα δηλαδή έχει τις δικές του παραμέτρους ανάλυσης. Είναι σίγουρο ότι θα ξανατυπώσω κείμενα όταν φθάσω εκεί. Όχι σύντομα. Θα προηγηθεί η φυσική πραγματικότητα, μια περιήγηση στον ενδογαλαξιακό χώρο, δυό μεγάλες αναρτήσεις, ανάλογες με κείνες της περιήγησης στον ενδοαστρικό του Γαλαξία μας.
Το βιβλίο του Giles Sparrow είναι υπέροχο, το είχα πάρει τον Ιανουάριο του 2007. Πήγαινα σχεδόν κάθε βδομάδα στο βιβλιοπωλείο εκείνο το διάστημα, υπήρχε εκεί μόνο για μια βδομάδα. Την βδομαδα που το έφεραν το πήρα, την επόμενη δεν το ξανάδα ούτε το ξανάφεραν. Είναι ένα τεράστιο βιβλίο, 35Χ45 εκ. Το είχα πάρει για τις φωτογραφίες, όμως είναι ένας πολύ μοντέρνος αστρονόμος και με εξαιρετική αισθητική, είναι ένα όμορφο και ταυτόχρονα χρήσιμο σύγχρονο βιβλίο. Οι περιγραφές του και οι φωτογραφίες που έχει διαλέξει είναι τόσο φυσικές που δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο καταλληλότερος οδηγός για κάθε περιήγηση στο διάστημα.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Μπάνιο λεβάντας

L' Occitane, Κατάλογος 2007
'Άρχισα σιγά - σιγά να καταλαβαίνω τα μέρη που συνιστούν τον Γαλαξία μας. Πολλές μέρες τώρα έγραφα για τον ενδοαστρικό χώρο και διάβαζα το βράδυ. Χθες τέλειωσα και το δεύτερο μέρος , τακτοποίησα τις διάφορες αναρτήσεις στα διάφορα ιστολόγια κι έτσι σήμερα άρχισα πάλι να διαβάζω το πρωϊ - αντί να γράφω. Ανυπομονώ να συλλάβω το σχήμα της νέας ανάρτησης αλλά δεν είναι δυνατόν να διαβάσω περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Με περιμένουν ένα σωρό δουλειές κι ένα μπάνιο λεβάντας :)

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Μαζί μας όλα είναι πιθανά !

Διαφημιστικό Eurobank 2008
Ήλθε σήμερα ο λογαριασμός της κάρτας μου με το παραπάνω διαφημιστικό και σύνθημα . Εξαιρετικό :)