Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Δουλειές στο σπίτι

Καλοκαιρινά λουλούδια
T. Mocebi, 1960
Έβαλα πετσετάκια στο πικάπ και την τηλεόραση, δέκα χρόνια είχα να δω στρωμένα κεντήματα. Ωραία είναι, μου θυμίζουν το σπίτι μου. Έβαλα τον πίνακα με τα καλοκαιρινά λουλούδια και τρία κεντητά - το ένα πολύ λεπτό - καδράκια. Και τις κορνίζες που περίσσευαν πάνω στο πικάπ και την τηλεόραση - που από χθες και σήμερα έχουν πετσετάκια.
Επειδή δεν προλαβαίνω να γράψω για την οργή, μάλλον θα κάνω μια επανάληψη για το φθόνο. Ο συγγραφέας του βιβλίου έγραφε ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ έναν παθολογικά φθονερό. Εγώ αντίθετα, είχα τη δυστυχία. Αξιοθρήνητη εμπειρία...
.
Ο Κάα ( ινδικός πύθωνας των βράχων) είναι ένας χαρακτήρας που διαθέτει ικανότητες υπνωτισμού, μέντορας του Μόγλι, από το Βιβλίο της ζούγκλας του νομπελίστα Άγγλου συγγραφέα Rudyard Kipling ( 1865 - 1936 ).
.
Το 1967, στην μεταφορά των ιστοριών του Μόγλι στην ταινία του Disney, ο χαρακτήρας του Kαα είναι αισθητά διαφορετικός από τον αρχικό. Αντί για μέντορας, είναι ένας κακόβουλος, εγωϊστής κι ανόητος χαρακτήρας που προσπαθεί να φάει τον Μόγλι. Για να το πετύχει, τυλίγεται γύρω του χρησιμοποιώντας τις υπνωτιστικές του ικανότητες - που έχει διατηρήσει από την αρχική έκδοση - και τον φιδίσιο του χορό. Όμως, κάθε του προσπάθεια καταλήγει πάντα σε μια κωμική αποτυχία.
Αν αρχίσω να την γράφω, θα γράψω επιστημονική φαντασία. Θέλει και μια προετοιμασία... Σκέφτομαι ότι θα κάνω καλά να τη γράψω. Ωστόσο θα τελειώσω πρώτα το βιβλίο για τον Δημόκριτο, ο οποίος 2.500 χρόνια πριν, έλεγε ότι τα άτομα έχουν εγγενώς την ιδιότητα της κίνησης και συγκρούονται.
Στην ιερή αστρονομία πάλι, διαβάζω ότι οι Έλληνες είναι οι πιο παλιοί αστρονόμοι κι αυτό γιατί ταξίδευαν στη θάλασσα με τη βοήθεια των αστεριών.
Οι ιερείς και τα μαντεία έκαναν ένα τουλάχιστον αιώνα συμβούλια για την προσαρμογή της ελληνικής μυθολογίας στις κινήσεις των αστεριών. Το αποτέλεσμα ήταν οι αστερισμοί, ένας συνδυασμός αστρονομικών παρατηρήσεων και ιερής γνώσης.
.
Τ' αστέρια των media ( Ο πρωταγωνιστής της μελλοντικής αυτής ιστορίας είναι και δημοσιογράφος ) είναι άλλο, αλλά λαμπερό είδος. Φυσικά και το επιδιώκουν, ο συγκεκριμένος, ο οποίος πάντα ήθελε να γίνει διάσημος, έψαχνε ένα τζελ τις προάλλες...
Ως παλιός, που ήξερε από αυτά τα πράγματα, 20 χρόνια πριν έγραφε ότι υπάρχει και το OFF. Εγώ διάβασα γι' αυτά μόλις φέτος. Θέλω δηλαδή να πω ότι η περαιτέρω εμπειρία του παλιού είναι προφανής. Ακόμα δεν έχω ολοκληρώσει την μεταφυσική ανάγνωση, σταμάτησα προς το παρόν στην τηλεπάθεια.