Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

" Το αναγνωστήριο είναι...

6 Οκτωβρίου 2007
… ένας ιστόπος ανάγνωσης που φιλοξενεί περί τα χίλια βιβλία. Τα 500 απ' αυτά, αγοράστηκαν το 2006 και το 2007. Έτσι, η επιθυμία μου για μια βιβλιοθήκη έγινε πραγματικότητα.
Στο Πολυτεχνείο Μιλάνου, απ' όπου αποφοίτησα, είχα διδαχθεί οικονομικά που μόλις είχαν εισαχθεί, πρωτοποριακά, στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής, ως προαιρετικά μαθήματα. Επιμελής καθώς ήμουν, είχα τελειώσει όσα προαιρετικά μπορούσα, στα τρία πρώτα έτη, αφήνοντας για το τέλος, όλα σχεδόν τα προαιρετικά. Έτσι άλλαξα όλ' αυτά τα μαθήματα με τα νέα οικονομικά και μάλιστα έκανα πειραματική εργασία στο νέο αυτό τμήμα της πολεοδομίας. Παρ' όλες τις δυσκολίες λόγω του εντελώς αγνώστου αντικειμένου, έμεινα ενθουσιασμένη. Δεν χρησιμοποίησα όμως ποτέ αυτές τις γνώσεις στη δουλειά μου.
Πέρσι ( 2006 ), συνειδητοποίησα μια μέρα ότι δεν ήξερα τι γίνεται γύρω μου. Ήμουν σίγουρη ότι μπορούσα να καταλάβω περισσότερα απ' όσα διάβαζα στις εφημερίδες κι αυτό γιατί είχα ανησυχήσει : από τη μια ο σαλεμένος πλανητάρχης, από την άλλη τα πυρηνικά του Ιραν , κι εδώ, ο Π. Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Απασχόλησης τότε, μίλαγε με παροιμίες…
Είναι δύσκολο, όταν ασκείς ένα τεχνικό επάγγελμα κι αν, όπως εγώ, έχεις να διαβάσεις ένα εξωεπαγγελματικό βιβλίο από τότε που το ασκείς, και να σκεφτείς ακόμα πως θα οργανώσεις μια βιβλιοθήκη.
Ξέροντας ότι η τεχνολογία κινεί τα πάντα, πήρα στην αρχή μερικά βιβλία αστρονομίας και φυσικών επιστημών. Στη συνέχεια, με μια απρόσμενη αλλά καλή χρηματοδότηση της μητέρας μου, εφοδιάστηκα με καταλόγους εκδοτικών οίκων πάνω στα θέματα που μ' ενδιέφεραν και παρήγγειλα άφθονα βιβλία :). Σχηματίσθηκαν πανύψηλες στήλες, ένα χρόνο ολόκληρο διάλεγα και στοίβαζα βιβλία πάνω σ' αυτές τις στήλες. Όταν, πριν λίγους μήνες αποφάσισα ότι είχα καλύψει μια καλή σύγχρονη άποψη του κόσμου μας, σχεδίασα κι έφτιαξα μια βιβλιοθήκη. Οι στήλες τακτοποιήθηκαν θεματικά στα ράφια αλλά στο μεταξύ δημιουργήθηκαν δύο καινούργιες, γιατί βρήκα κάτι εκπληκτικά οικονομικά αρχεία, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους κι άλλα, ενδιαφέροντα βιβλία. Έχω λοιπόν να σχεδιάσω και νέα βιβλιοθήκη. Προσεχώς.
Λόγω των γνωστών υποχρεώσεων ( σπίτι - δουλειά ), το blog θ' αναπτυχθεί αργά. Θα περιέχει σημειώματα από - τα φρέσκα στην πλειονότητα - αυτά βιβλία, κατά θεματικές ενότητες, ώστε ν' αναδειχθεί σιγά - σιγά ο κόσμος που ζούμε κι η θέση της Ελλάδας σ' αυτόν. "
Το κείμενο αυτό ήταν η πρώτη μου ανάρτηση :) Γράφτηκε στις 6 Οκτωβρίου 2007 στο πρώτο μου blog με το όνομα " Αναγνωστήριο " και συνοδευόταν από την παραπάνω ( διασκευασμένη ) εικόνα* που βρήκα στο βιβλίο " Περί ζωγραφικής " που διάβαζα εκείνο το διάστημα.
Το " Αναγνωστήριο " έπαψε να υπάρχει από τον Φεβρουάριο του 2008, το έσβησα όταν άλλαξα πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και μετακόμισα στην παρούσα διεύθυνση. Τον Ιούλιο του 2008, καταλήγοντας σε μια ομάδα ιστολογίων με διαφορετικές θεματικές ενότητες, άλλαξα το όνομά του σε " Διαβάζοντας " .
Παρακάτω, μερικές αναρτήσεις από το Αναγνωστήριο που έβαλα με χρονολογική σειρά, καθως και μερικές που μετέφερα από το " Διαβάζοντας " για λόγους ομοιογένειας.
* Γιαν βαν Ευκ και Πέτρους Κρίστους " Ο Άγιος Ιερώνυμος στο κελλί του " αρχές του 15ου αιώνα, Ινστιτούτο τέχνης, Ντητρόϊτ, ΗΠΑ.