Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Δουλειές στον κήπο

Δυτικός ακάλυπτος
Δουλειές στον κήπο σήμερα, καθάρισα τις πευκοβελόνες που είχαν μαζευτεί στα δυτικά παρτέρια του βόρειου ακάλυπτου. Αύριο θα καθαρίσω και τ' ανατολικά, οπότε θα τα βγάλω φωτογραφία καθαρά. Ν' αντικαταστήσω αυτήν εδώ. Είχα βγάλει φωτογραφίες στον βόρειο κήπο τον Μάϊο, αλλά χάλασε η παλιά μου μηχανή κι έκαψε το φίλμ...
Ίσως πάρω μερικούς πανσέδες, είναι πολύ όμορφα λουλούδια και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή. Η διάθεσή μου δεν είναι από τις καλύτερες οπότε τα χρώματά τους σίγουρα θα μου φτιάξουν το κέφι.
Πριν 3 - 4 μέρες, ολοκλήρωσα τη μεταφορά των ειδήσεων για την αστρονομία που είχα συγκεντρώσει κι έτσι τώρα μπορώ ν' αρχίσω να τις μεταφράζω. Για τη μεταφορά αυτή χρειάστηκα 4 μήνες. Η μετάφραση θα πάρει μάλλον περισσότερους.
Όσο διαβάζω τόσα περισσότερα θέλω να μάθω. Είναι μια συναρπαστική επιστήμη και ως τέτοια θέλει το χρόνο της. Κάποια στιγμή, όταν βρω λίγο χρόνο και ησυχία, θα συμπληρώσω την τέταρτη από τις αναρτήσεις που είχα κάνει πέρσι , για τα χαρακτηριστικά των αστεριών. Δύο άλλες που είχα κάνει για τους λευκούς νάνους και τ' αστέρια νετρονίων θα τις ξαναγράψω από την αρχή και θα τις συμπληρώσω με νέες αναρτήσεις για τα πλανητικά νεφελώματα, τους υπερκαινοφανείς και το κέντρο του Γαλαξία μας.
Από κει και μετά, θ' αρχίσω μια μεγάλη καταγραφή του ουρανού μας, με βάση τους αστερισμούς και τον χάρτη του ουρανού του Γαλαξία μας από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Chandra X - ray . Αυτή θα είναι μια υπέροχη δουλειά την οποία ανυπομονώ να κάνω. Θα περάσει όμως καιρός μέχρι τότε κι ίσως στο μεταξύ ανακαλυφθεί ένας ή περισσότεροι πλανήτες σαν τη Γη.
Οι ανακαλύψεις των πλανητών στα εξωηλιακά συστήματα μ' έχουν εντυπωσιάσει και νομίζω ότι από τη στιγμή που θα γίνει μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούμε πια να πούμε ότι μπήκαμε σε διαστημική εποχή.
Στα βιβλία της οκονομίας διάβαζα ότι οι μεγάλες αλλαγές των συστημάτων συμβαίνουν συνήθως στα μέσα του κάθε αιώνα ενώ στα βιβλία της αστρονομίας διαβάζω ότι σε 10 χρόνια περίπου θα έχουμε την τεχνολογία ν' ανακαλύψουμε πλανήτες σαν τον δικό μας. Κι αν οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, πως θάναι άραγε οι διαφορετικές μορφές ζωής ;
O Stephen Hawking, στο βιβλίο του " Το Σύμπαν σ' ένα καρυδότσουφλο " δίνει μια περιγραφή του κοντινού μας μέλλοντος αλλά δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο. Συμφωνώ μαζί του ότι δεν πρόκειται ν' ανακαλύψουμε το μυστικό της Δημιουργίας, πιστεύω ότι θα το κερδίσει το στοίχημα που έβαλε πρόσφατα :)
Νομίζω τέλος ότι το ποσοστό 72 % που δίνουν στην σκοτεινή ενέργεια είναι πολύ μεγάλο, απ' όλα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι το Σύμπαν μας είναι πολύ νέο, η τιμή που θα έδινα εγώ - χωρίς να έχω τις απαραίτητες γνώσεις - θάταν 15 % και πάντως μικρότερη του 20 %. Νομίζω ότι μάλλον υπάρχουν δυνάμεις που ακόμη δεν γνωρίζουμε εκεί έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: