Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Το κλήμα κι οι πυγολαμπίδες

Μανώλης Σπανάκης, Διακλάδωση
Εδώ και λίγες μέρες καθαρίζω και τακτοποιώ τον κήπο. Με τα ιστολόγια τον είχα ουσιαστικά εγκαταλείψει κι έτσι, τον τελευταίο χρόνο ζω σε μια - ευχάριστη ομολογουμένως - ζούγκλα. Αποφάσισα όμως ότι θα χαρώ να ξαναδώ τα φυτά μου καθαρά και περιποιημένα.
Πριν 10 - 15 μέρες, άρχισα να κόβω βόλτες γύρω - γύρω, να δω ποια θα μεταφέρω σε άλλες θέσεις. 2 συκιές έχουν φυτρώσει αυθόρμητα μέσα σε γλάστρες άλλων φυτών, αποφάσισα να τις κρατήσω και τις δύο. Η μία, που φύτρωσε πρόπερσυ, φέτος έχει 1 σύκο ! Η άλλη βρίσκεται πίσω από ένα σύμπλεγμα ενός γιασεμιού, μιας πορτοκαλιάς κι ενός layland που έχει γείρει πάνω στην πορτοκαλιά, δεν βλέπω άλλο εκτός από μερικά φύλλα της.
Χθες πήρα σχοινί να στερώσω καλά τα δέντρα και φύτεψα ένα κλήμα - που φύτρωσε επίσης αυθόρμητα - κοντά στα βατόμουρα. Αναρωτιόμουν αν θα επιζήσει από το σοκ, το βρέχω κάθε τόσο, φαίνεται ότι θα τα καταφέρει. Σήμερα φύτεψα ένα από τα τρία κυπαρίσσια που μεγαλώνω σε μεγαλύτερη γλάστρα και το μετέφερα στη νέα, πιο σκιερή του θέση. Στην παλιά του, που έχει πολύ ήλιο, θα βάλω τη συκιά ( με το σύκο ).
Στερέωσα το κυπαρίσσι με το σχοινί, αύριο ή μεθαύριο θα τελειώσω αυτό το τμήμα μεταφέροντας εκεί κι ένα κόκκινο γεράνι που τώρα βρίσκεται στη σκάλα. Μετά θα φυτέψω ένα δέντρο στη θέση ενός παλιού που ξεράθηκε πρόπερσυ και στη θέση του θα βάλω τη δεύτερη συκιά σε μια μεγάλη γλάστρα. Στη θέση της θα βάλω έναν όμορφο θάμνο που την άνοιξη βγάζει λευκά λουλούδια. Θα στερεώσω καλά και τα 4 layland που βρίσκονται εκεί και θα μεταφυτέψω το γιασεμί σ' ένα ωραίο μεγάλο κιούπι που είχα πάρει γι' αυτό πρόπερσυ.
Για να τελειώσω κι αυτό το τμήμα, πρέπει να πάρω 2 μεγάλες γλάστρες και χώμα για να μεταφυτέψω την πορτοκαλιά και την μανταρινιά που βρίσκονται εκεί επίσης. Πριν συνεχίσω , θα επανέλθω με νεώτερα.
Φέτος, για πρώτη φορά, είδα στον κήπο μου πυγολαμπίδες. Ποτίζοντας προχθές το βράδυ, είδα ένα πράσινο φως στην πλακόστρωση και πλησίασα να δω. Ήταν πράγματι πυγολαμπίδα, περπάτησα ύστερα με προσοχή για να μην την πατήσω. Χθες, όταν πήγα να δω πως πάει το κλήμα, είδα άλλη μία στη βάση της γλάστρας του. Σε λίγο που θα πάω να ποτίσω το κυπαρίσσι , ίσως δω πάλι κάποια...

2 σχόλια:

George Garchagudashvili είπε...

very nice photo

Σοφία Πάνου είπε...

He is a Greek photographer. To see more of his photos, go to the underlined adress below the photo.