Αστερισμός των Διδύμων
Ψάχνοντας στοιχεία χθες στην ιστοσελίδα του Hubble για τον Γαλαξία μας , βρήκα το Coogle sky με το οποίο ενθουσιάστηκα :). Όλος ο ουρανός, με λεπτομερείς αναφορές στα ουράνια σώματα τα οποία έχουν εξερευνηθεί. Τέλειο !!!
Στη φωτογραφία, ο Κάστωρ Α, ένας από τους 2 πιο λαμπρούς αστέρες του αστερισμού των διδύμων που φαίνονται στον ουρανό αυτή την εποχή. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά μια οικογένεια έξη αστέρων που συνδέονται όλοι μεταξύ τους με δεσμούς βαρύτητας. Ο Κάστωρ Α' είναι το λαμπρότερο ζεύγος της οικογένειας αυτής και αποτελείται από δύο αστέρες μεγαλύτερους και λαμπρότερους από τον Ήλιο οι οποίοι συμπληρώνουν μια τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλον κάθε εννιά μέρες.
Πηγή στοιχείων : Οδηγός παρατήρησης του ουρανού, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης 2007.
Στο μεταξύ, βρήκα μια πολύ χαριτωμένη απόδοση της χορωδίας των τσιγγάνων της δέκατης σκηνής της δεύτερης πράξης της όπερας La Traviata ( 1853 ) του G. Verdi ( 1813 - 1901 ) που είναι η μελοποίηση του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά υιού, " Η κυρία με τις καμέλιες " ( 1949 ) με φόντο το Παρίσι της εποχής του Λουδοβίκου Φιλίππου.
Η σκηνή εξελίσσεται στο σπίτι της Φλώρας Μπερβουά, φίλη της πρωταγωνίστριας του έργου, που δίνει μια γιορτή. Η χορωδία των τσιγγάνων τραγουδά ότι προβλέπει το μέλλον κοιτώντας τα άστρα και προς το τέλος της σκηνής , εξετάζει το χέρι της οικοδέσποινας και του άντρα της αποκαλύπτοντας ότι παρά την ηλικία του, ακόμα ερωτοτροπεί. Η οικοδέσποινα διαμαρτύρεται αλλά οι τσιγγάνες την προτρέπουν να το ξεχάσει και να κοιτάξει προς το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου