Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Σπιτικά σαπούνια - 4

Σοκολάτα και πιπέρι
Σοκολάτα και πιπέρι (1.30)
Υλικά : Πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου, πράσινο σαπούνι, σαπούνι γλυκερίνης, χυμός λεμονιού, αφέψημα από φύλλα ελιάς, αμύγδαλα, φύλλα και λουλούδια νυχτολούλουδου, πέταλα τριαντάφυλλου, φρέσκια αλόη, φύλλα δάφνης, κάρδαμο, φρέσκο δεντρολίβανο, λεβάντα, τσάι του βουνού, πράσινο τσάι, φασκόμηλο, μάραθο, μέλι, σοκολάτα, κονιάκ, αλεύρι αραβοσίτου, γαρύφαλλο, πράσινο πιπέρι, πράσινη άργιλος, σπόροι κόκκινης καυτερής πιπεριάς, ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι Borage, σιτέλαιο, βιταμίνη Ε, αιθέριο έλαιο φασκόμηλου, τριαντάφυλλου, γερανιού, σανδαλόξυλου, μύρου, μάραθου, λιβανιού, λεβάντας και νυχτολούλουδου. Πασπαλισμένο με ινδική καρύδα.
.
Προσώπου 2
Προσώπου 2 (0.70)
Υλικά : Πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου, πράσινο σαπούνι, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πράσινη άργιλος, αφέψημα από φρέσκο δεντρολίβανο, χαμομήλι, τσάί του βουνού, μέλι, γαρύφαλλο, πέταλα τριαντάφυλλου, φύλλα ελιάς και δάφνης, κάρδαμο, μάραθο, ινδική καρύδα, σοκολάτα, φρέσκια αλόη, εχινάκια, κονιάκ, πράσινο πιπέρι, ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, βιταμίνη Ε, αιθέρια έλαια μέντας, δυόσμου κι ευκαλύπτου. Πασπαλισμένο με χαμομήλι.
.
Σοκολάτα και μέντα
Σοκολάτα και μέντα (0.50)
Υλικά : Πράσινο σαπούνι, σαπούνι γλυκερίνης, σαπούνι Μασσαλίας, σαπούνι γάλακτος, βούτυρο Καριτέ, χυμός λεμονιού, αφέψημα μέντας και φασκόμηλου, γάλα σκόνη, σιτάλευρο, αλεύρι αραβοσίτου, αλεύρι βρώμης, σοκολάτα, μέλι, αμύγδαλα, γαρύφαλλο, πράσινο πιπέρι, πράσινη άργιλος, αποξηραμένη μέντα κι αποξηραμένο φασκόμηλο, ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι Borage, λάδι νυχτολούλουδου, σιτέλαιο, βιταμίνη Ε, αιθέρια έλαια μέντας, φασκόμηλου, μάραθου, μύρου, σανδαλόξυλου, αμάραντου, γερανιού και τριαντάφυλλου. Πασπαλισμένο με μελισσόχορτο.
.
Βανίλια και σοκολάτα
Βανίλια και σοκολάτα (0.60)
Υλικά : Σαπούνι Μασσαλίας, σαπούνι γλυκερίνης, σαπούνι γάλακτος, βούτυρο Κερκύρας, βούτυρο Καριτέ, βρασμένο ρύζι και στάρι, κακάο, αφέψημα τίλιου και χαμομηλιού, γάλα σκόνη, ρυζάλευρο, σιτάλευρο, άλευρο βρώμης, μέλι, καρύδια, σοκολάτα, χυμοί λεμονιού και πορτοκαλιού, κρόκος Κοζάνης, τζίνσενγκ, στικς βανίλιας, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, σταφυλέλαιο, σιτέλαιο, λάδι Borage, λάδι Jojoba, λάδι ινδικής καρύδας, βιταμίνες Α, C κι Ε, αιθέρια έλαια γερανιού και χαμομηλιού. Πασπαλισμένο με κακάο.
Ύστερα από πολλά χρόνια χρήσης χειροποίητων ελληνικών και ξένων σαπουνιών , μπήκα στην κουζίνα κι έφτιαξα τα δικά μου. Καθώς είχα διαβάσει αρωματοθεραπεία παλιότερα, δεν χρειαζόταν να διαβάσω καμία συνταγή, όλες είναι πρωτότυπες και προέκυψαν επί τόπου.
Τα υλικά είναι διαφανές γαλλικό σαπούνι γλυκερίνης, λευκό γαλλικό σαπούνι Μασσαλίας, ελληνικό σαπούνι γλυκερίνης, λίφι, πράσινο σαπούνι ( πλάκα και νιφάδες ) από το σούπερ μάρκετ, γαλλικό σαπούνι Μασσαλίας, σαπούνι γάλακτος με βούτυρο Καριτέ, νερό αμάραντου, αφρόλουτρο βιολογικής τομάτας, μαύρο τσάι κι αποξηραμένο περγαμόντο από κατάστημα γαλλικών φυσικών καλλυντικών, υγρή γλυκερίνη και καλλυντικά λάδια ( αμυγδαλέλαιο, λάδι νυχτολούλουδου, λάδι Borage, λάδι Jojoba, σταφυλέλαιο, λάδι ινδικής καρύδας ) από κατάστημα ελληνικών φυσικών καλλυντικών.
Ελαιόλαδο Μυτιλήνης, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο, κρόκος Κοζάνης, μέλι Κρήτης, τίλιο, χαμομήλι, τσάϊ του βουνού, πράσινο τσάι, μέντα, φασκόμηλο, βούτυρο Κερκύρας, ούζο Μυτιλήνης, νιφάδες πατάτας, ρυζάλευρο ( άνθος ορύζης ), γάλα σκόνη και σιτάλευρο ( φαρίν λακτέ ), άλευρο βρώμης ( κουάκερ ), αλεύρι αραβοσίτου, ρύζι, στάρι , ξανθή ζάχαρη, κακάο, σοκολάτα ( κουβερτούρα ), βανίλια Χίου ( υποβρύχιο ), μαστίχα Χίου, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, στικς βανίλιας, κύμινο, γαρύφαλλα, πράσινο πιπέρι, κονιάκ και μαυροδάφνη από το σούπερ μάρκετ, κάρδαμο, αποξηραμένο τζίντζερ, φρούτα, σταφίδες και καρύδια από τον μανάβη, Grand Marnier, κουκουνάρι, χουρμάδες, macademia, φουντούκια κι ινδική καρύδα από κατάστημα ξηρών καρπών, αμύγδαλα από την αμυγδαλιά μου, φρέσκα βότανα, φύλλα, καρποί δέντρων και λουλούδια από τον κήπο μου, αιθέρια και μυοχαλαρωτικά έλαια, πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου, γάλακτος, σταριού, καλέντουλας, guarana, εχινάκιας και ροδιού, εχινάκια, πράσινη άργιλος, βιταμίνες, σιτέλαιο και σκόνη αποξηραμένων φυτών και καρπών ( αγκινάρα, πράσινα και μπλε φύκια, τζίνσενγκ, ανανάς, κόκκινα σταφύλια ) από το φαρμακείο.
Τα χρώματα των σαπουνιών προέκυψαν από τα συστατικά τους, για τα αρωματικά όμως ( γαρδένια, γιασεμί, βιολέτα, λεβάντα, τριαντάφυλλο, ινδική καρύδα ) χρησιμοποίησα κομμάτια σαπουνιών από το κατάστημα ελληνικών φυσικών καλλυντικών προσθέτοντας γλυκερίνη ή γάλα.
Για την παρασκευή τους, ζέστανα ελαιόλαδο και καλλυντικά λάδια με τα μυρωδικά σε πολύ χαμηλή φωτιά (0.5) , για 10 - 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια δυνάμωνα τη φωτιά στο 1.5, προσθέτοντας χυμούς σε μικρές ποσότητες ( έως μισό φλυντζάνι τσαγιού) και σαπούνι τριμμένο στον τρίφτη. Το σαπούνι Μασσαλίας είναι πιο σκληρό από το σαπούνι γλυκερίνης και το πράσινο σαπούνι γι' αυτό, όταν χρησιμοποιείται, πρέπει να λιώσει αυτό πρώτο και στη συνέχεια τα μαλακότερα σαπούνια.
Το σαπούνι είναι έτοιμο όταν γίνεται μια ομοιογενής μάζα που μοιάζει με τον χαλβά σε πυκνότητα. Αν είναι πιο αραιό χρειάζεται σαπούνι, αν είναι πιο πυκνό χρειάζεται μια - δύο ( το πολύ ) κουταλιές υγρού ή λάδι. Σ' αυτό το στάδιο προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο, ανακατεύουμε ελαφρά, αδειάζουμε το σαπούνι σ' ένα πλαστικό καλούπι ( τάπερ για παράδειγμα ) και το αφήνουμε έξω να κρυώσει. Σε 5 - 6 ώρες το αναποδογυρίζουμε, αφαιρώντας το καλούπι και πασπαλίζουμε - προαιρετικά - μια σκόνη για διακόσμηση. Ύστερα από δύο μέρες το κόβουμε σε κομμάτια και τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας.
Τα αφεψήματα βοτάνων, το μέλι, το γάλα, τα ξύσματα εσπεριδοειδών κι οι αποξηραμένες σκόνες φυτών και καρπών, αρωματίζουν τα σαπούνια με τις φυσικές τους μυρωδιές, ενώ ένα αιθέριο έλαιο αρωματίζει μισό κιλό σαπούνι περίπου. Αν το σαπούνι είναι περισσότερο, μυρίζει λιγότερο και δεν αξίζει τον κόπο. Προσοχή χρειάζονται τα υγρά, δεν πρέπει να ξεπερνούν το μισό φλυντζάνι ανά μισό κιλό σαπουνιού περίπου. Το σωστό είναι να προστίθενται μερικές κουταλιές στην αρχή για το άρωμα - και το χρώμα - και στη συνέχεια σταδιακά, αν χρειάζεται.
Ήταν μια καθόλα ξεχωριστή εμπειρία : έφτιαξα σχεδόν 36 κιλά σαπούνια και τώρα είμαι περίεργη να δω πόσο καιρό θα διατηρηθούν. Τα φύλαξα σ' ένα ντουλάπι κι ελπίζω ότι θα μείνει αρωματισμένο για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: